Kwasy omega-3

Kwasy omega-3

Kwasy omega-3

Kwasy omega-3 przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, dlatego powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Dlaczego więc kwasy omega-3 są tak ważne i warto wrzucić je podczas najbliższych zakupów do swojego koszyka? 

Ich regularne spożywanie wpływa korzystnie na budowę błon komórkowych i produkcję niezbędnych dla naszego organizmu hormonów. Dzięki omega-3 opóźnimy procesy starzenia się, a stan skóry znacząco się poprawi. Zaobserwowano także korzystny wpływ omawianych suplementów na  układ nerwowy, oddechowy i krwionośny. Na regularnej suplementacji skorzysta także narząd naszego wzroku, gdyż  kwasy omega-3 przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowanie siatkówki oka. Przeprowadzono wiele badań, które wskazują pozytywny wpływ nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) na ludzki organizm. Zażywając je systematycznie obniżymy ryzyko występowania wielu chorób i nieprzyjemnych dolegliwości takich jak choroby nowotworowe, reumatyzm, problemy ze stawami, astma, osteoporoza, arytmia serca, czy Alzheimer. Warto wspomnieć także, że NNKT obniża cholesterol, który może doprowadzić nawet do zawału serca. Suplementację omega-3 poleca się również kobietą w ciąży. 

W jakich produktach znajdziemy kwasy omega-3?

Kwasy Omega-3 to o niezbędne dla naszego organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), a właściwie wielonienasycone kwasy tłuszczowe.  W profilaktyce wielu chorób przewlekłych zaleca się wzbogacanie diety o produkty zawierające kwasy omega-3. Do tej grupy należą pełniące ważną rolę w organizmie człowieka:

  • kwas eikozapentaenowy (ang. eicosapentaenoic acid, EPA)
  • kwas dokozaheksaenowy (ang. docosahexaenoic acid, DHA)
  • kwas α-linolenowy (ang. α-linolenic acid, ALA).

Dwa pierwsze z wymienionych odnajdziesz we wszystkich rybach morskich, algach, czy owocach morza. Kwasy ALA zawarte są w olejach roślinnych. Zalecane produkty żywieniowe bogate w kwasy wielonienasycone to nasiona chia, olej lniany, tran, śledzie i łosoś.

Dobroczynny wpływ

Kwasy omega-3 są jednym z najważniejszych budulców mózgu, mają wpływ na jego rozwój i pracę. Mają także pewny wpływ na naszą wagę, a mianowicie poprawiają trawienie, redukują zbędnie nagromadzoną tkankę tłuszczową. Wzmacniają ścianę naczynia krwionośnego, dzięki czemu u osób cierpiących na miażdżycę zmniejszają ryzyko zawału. Nienasycone kwasy tłuszczowe poprawiają również procesy zapamiętywania i koncentracji. Nie można nie wspomnieć także o pozytywnym wpływie suplementu na wygląd skóry, kondycję włosów i paznokci.

Jak inaczej można dostarczyć organizmowi kwasy omega-3 ?

Największym źródłem kwasów nienasyconych są ryby morskie, owoce morza, orzechy i pestki dyni. Nie są to jednak produkty, które większość z nas spożywa codziennie. Polska dieta nie obfituje w podane składniki, dlatego istotne jest uzupełnianie braków w organizmie poprzez odpowiednią suplementację.

Kwasy omega-3 najlepiej przyjmować w trakcie posiłków, co zapewnia lepsze przyswajanie suplementu. Do popijania zaleca się czystą, najlepiej niegazowaną wodę.

 Skutki niedobory kwasu omega-3

Niedobór kwasów omega-3 może spowodować zaburzenia w funkcjonowaniu naszego organizmu. Szczególnie dotyczy to małych dzieci,  którym kwasy są niezbędne do prawidłowego rozwoju. Niedobory w ich organizmie mogą powodować  problemy ze wzrokiem, opóźniony rozwój oraz znacznie obniżyć odporność.